EN

A Hámán Táska -Hámán füle- és a Purim

Idén a Purim ünnepe március 10-ére esik, de honnan is ered az egyik legvidámabb ünnep?

Vissza
A Hámán Táska -Hámán füle- és a Purim

A purim ünnepe az i.e. 450 körül a perzsa birodalomban élő zsidóság megmenekülésének emléknapja. Ezt az eseményt Eszter könyve örökíti meg.
A perzsa világuralkodó, Ahasvérus király idejében Hámán főminiszter „igyekezett elveszteni minden zsidót”, és ezért tízezer tálentum ezüstöt ajánlott fel a királynak.
A purim név a „sorsvetést” jelentő púr szóból ered, mert Hámán így választotta ki az időpontot, amikor ki akarta irtani a zsidókat.
Azonban Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának hála a zsidók megmenekültek: a fenyegető életveszély egyik napról a másikra örömre fordult. Az elnyomó fegyvere visszafordult önmaga ellen, s így a zsidó közösség képes volt megvédeni magát az erőszakkal szemben. Ezért az egyik legvidámabb ünnep.

A purimhoz különböző vallási kötelezettségek (micvák) kapcsolódnak.
Az ünnep előestéjén Eszter könyvének, más néven az Eszter-tekercsnek a felolvasása áll. Szokás zajongani, kereplőt csörgetni, valahányszor Hámán nevét említik felolvasás közben.
Purim megünneplésének szintén parancsolata: “enni, inni, vigadni”, ezért az ünnepet a karneváli hangulat, az önfeledt mókázás, mulatás jellemzi.
“Addig kell inni, amíg nem tudunk különbséget tenni az átkozott Hámán˛ és az áldott Mordecháj˛ között” – mondják a bölcsek (Megilá 7b.).
A felnőttek és a gyerekek különféle jelmezekbe öltöznek, purimi játékokat rendeznek, és hajnalig mulatnak. A jelmezek a szerencsétlenség és szerencse forgandóságát szimbolizálják.
És természetesen a leghálásabb kötelezettség jókat enni, elmaradhatatlan sütemény ez a háromszögletű ízes táska, amit jiddisül humantasn-nek, "hámánzsebnek", vagy – némelyek pedig – "Hámán fülének" hívnak.
Ezt a süteményt - mint a legtöbb zsidó ételt - nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, és persze a Semesnek is megvan a saját titkos receptje :)
Nálunk csokoládés, mákos, diós, és lekváros változatban is elérhetőek.
Abban mindenki egyet ért, hogy a Hámán-táskát egyszerűen nem lehet abbahagyni!