EN

ROSH HÁSÁNÁ - A zsidó újév

Idén 2020 szeptember 18-án este köszönt be Rosh Hásáná (magyarul az év feje), a zsidó újév. A kétnapos ünnepen az ember teremtésének 5781. évfordulójára emlékezünk.

Vissza
ROSH HÁSÁNÁ - A zsidó újév

Az ünnep szimbolizálja a megújítását az Örökkévalóval kötött szövetségnek a világ létezésére és újjáteremtésére.

Idén, mivel az első napja szombatra esik, a sófárt kivételesen nem szombaton, hanem csak vasárnap délelőtt fújják meg a világ minden zsinagógájában (ez az ünnep, még Izraelben is kétnapos, ellentétben a többi zarándokünneppel, ami Izraelben csak egynapos, nálunk a Gálutban kétnapos)
Az istentisztelet kiemelkedő része a sófárfúvás. A kos szarvából készült kürt a legrégibb zsidó hangszer. A sófárfúvás már a Talmudban is a rossz szellem elűzését szolgálja.
Az ünnep délutánján kenyérmorzsákat vetnek a vízbe (folyó, tó, patak partján). Célja szimbolikus megszabadulás a vétkektől (Taslich).
Ezen a napon eltörlődnek a bűneink, “tiszta lappal” indulunk az új évben.
Az ezt követő 10 napot hívják egészen Jom Kippurig a „bűnbánó napoknak” is. A Jom Kipur, idén szeptember 27-én este napnyugtakor kezdődik és 25 órán keresztül 28-én estig tart. (Böjt kezdete Budapesten 18.12 vége 19.15)
A többi ünneptől eltérően ilyenkor nem szabad főzni, tisztálkodni, házas életet élni, valamint bőrcipőt hordani.
Továbbá az egyetlen böjt, amit akkor is megtartunk, ha az ünnep sábeszre esik.
Az ünnep alatt a szokásos hosszúkás, sós ünnepi kalácsot (barchesz) felváltja a kerek és édes barhesz. A szokásos sóba mártás helyett a kalácsot mézbe mártják.
Szokás mézbe mártott almaszeletet, valamint gránátalmát is enni. Az esti édes és húsos ételekből álló vacsoránál halat is szokás enni, amit fejjel együtt tálalunk és fogyasztunk, mely "értékesebb mint a farok".

Kerek barhesz rendelések leadhatóak az alábbi oldalon: (Házhozszállítás Budapesten)

https://pekaruwebshop.hu/barheszek-157