EN

Sávuót: A hetek ünnepe

Idén május 28.-án, csütörtökön kezdődik a Shavout, a Hetek ünnepe.

Vissza
Sávuót: A hetek ünnepe

A héten tatjuk Hetek ünnepét, héber szóval sávuót, a három bibliai zarándokünnep egyikét (ez a második)

Az ókori Izraelben pészah második napján kezdődött az árpa aratása, ezen napon kezdték el az ómerszámlálást, mely a hetek ünnepén, savuótkor ért véget.

A pészahi fizikai szabadulást a sávuóti szellemi, lelki szabadulás követi. Az ünnep Izraelben egy napos, Izraelen kívül két napig tart. Az ünnepre a nép a fővárosba zarándokolt és mindent virágokkal díszítettek, még az állatokat is. A virágokkal való díszítés szokása máig is megmaradt, a zsinagógák ilyenkor virágpompában úsznak, miszerint a pusztában fekvő Sínai-hegy virágozni kezdett, amikor a nép megkapta a Tórát.

Eredetileg aratási hálaadó ünnep volt (3Móz 23,15-16; 5Móz 16,9-10) amelyen a búzatermés első kévéit levágták és Isten iránti hálából bemutatták. Középpontba a Tóra (’tanítás, oktatás, útmutatás’) Sínain történő kinyilatkoztatása került, a továbbiakban a heti ünnepet a Tóra-adás ünnepének is nevezték, mivel a hagyomány szerint Isten ezen a napon nyilatkoztatta ki a tízparancsolatot.

Más ünnepekkel ellentétben nem találunk olyan kötelező előírásokat, amelyeket mindenkinek be kell tartania. A nap központi eseménye a Tízparancsolat felolvasása, melyet a tisztelet jeleként állva hallgatnak végig.

Ezért kivételesen péntek helyett most csütörtökön történik a kiszállítás, kérjük a rendeléseket legkésőbb szerda délelőtt 10 óráig szíveskedjenek leadni, hogy még fel tudjuk dolgozni.
Válogasson közel 400 kóser/tejmentes pékáru és sütemény között! https://pekaruwebshop.hu